Raka, kot je morda še ne poznate

Kot otroci smo si večkrat želeli živeti v mestu, kjer je vse na dosegu roke. Sedaj ...

 

Glasilo TD Lovrenc Raka

Domov arrow Novice
Novice
MARTINOVANJE

Krst mladega vina

11.11.2011

Martinovo ali god sv. Martina  († 11. november 397)  je dan, na katerega se evropske države na raznolik način spominjajo svetnika, ki je dal svoj plašč beraču, da bi lahko skril svojo revščino. V Sloveniji  se dan sv. Martina praznuje predvsem kot praznik vina. Do tega dne se mošt obravnava kot nečisto in grešno novo vino, ki se ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino.
Ta dogodek smo že tradicionalno obeležili  pri našem članu Kralj Andreju, ki se je z gospodinjo Jano zahvalil vsem, ki smo skozi leto pomagali pri opravilih, ter izrazil zadovoljstvo, da je bila letina bogata in vreme naklonjeno. G. župnik Franc Levičar je blagoslovil vino, se zahvalil za dobro letino, hkrati pa naslavljal priprošnje za ponovitev obilja v prihodnjem letu.
Ob pokušini mladega vina smo Martinovo proslavili s pesmijo in dobrotami,ter se poveselili in sproščeno uživali v prijetnem vzdušju.

 
IZLET V NEZNANO

Lepa je vasica ...

15.10.2011

Na lep jesenski dan se nas je zbralo lepo število članov, da bi skupaj preživeli lepo popoldne. Ker je bil to izlet v neznano, smo se spraševali kaj bomo ta dan doživeli in videli. Pot nas je popeljala na Sromlje, kjer nas je pričakal predsednik KS Sromlje, nato pa so nas s pesmijo sprejele članice TD Sromlje. Domačini so nas zelo prijazno pogostili in skupaj smo ob dobri kapljici, dobri hrani in z lepo pesmijo preživeli lep dan. Prijateljem iz Sromelj se lepo zahvaljujemo in se veselimo našega nadaljnega sodelovanja.

 

 
OBUJANJE STARIH OBIČAJEV

Krhali in ličkali kot nekoč

8.10.2011

tradicionalno_lickanje_022.jpg

Pred desetletji je  ličkanje koruze sodilo med najpomembnejša jesenska kmečka opravila, kmetje so včasih koruzo na njivah najprej ročno »pokrhali«, jo pripeljali na domače dvorišče, spravili v skedenj in ob večerih skupaj ličkali.

Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 43 - 49 od 68

ANKETA

Največ novih informacij izvem ...
 

IZ KNJIGE GOSTOV


Kontaktni podatki

Za vse dodatne informacije prosimo kontaktirajte nas:
Turistično društvo Lovrenc Raka
Raka 36 a, 8274 Raka
GSM Tel: 041 532 727
e-mail:  E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript
Website: http://www.tdlovrenc.com/