Raka, kot je morda še ne poznate

Kot otroci smo si večkrat želeli živeti v mestu, kjer je vse na dosegu roke. Sedaj ...

 

Glasilo TD Lovrenc Raka

Domov
PROJEKT: NAJBOLJŠE Z RAKE

12.11.2013

  

V soboto, 9.11.2013, je v Zalokah pri Lončarstvu Kržan potekala lončarska delavnica okviru projekta “Najboljše z Rake”. Projekt je sofinanciran s sredstvi iz programa za razvoj podeželja – LEADER.

Namen delavnice je bil otrokom skozi zabavo in ustvarjalnost približati lokalno kulturno dediščino, s poudarkom na pomenu ohranjanja in obujanja lepote umetnosti keramike in lončarstva.

Dan se je začel ustvarjalno. V delavnici sta že čakala lončarska mojstra iz družinskega podjetja, ki se dejavnostjo ukvarja že več generacij. Otroci so že nestrpno čakali na oblikovanje gline. Najprej so spoznali spretne roke lončarja v lončarski delavnici, ki z obdelavo voljne glinene zmesi ustvari edinstvene izdelke, ki so na ogled v urejeni zbirki.

Po predstavitvi različnih tehnik oblikovanja gline so ustvarjali sami. Približno dvajset udeležencev je poskusilo delati z glino, ki so jo prostoročno oblikovali, delali pa so tudi na lončarskem vretenu, predvsem pa so se naučili, kako iz gmote gline lahko nastane skodelica, vaza ali krožnik. Mojster je razložil postopke s katerimi pride do končnega izdelka. Otrokom je bilo najbolj zanimivo vreteno, od katerega se kar niso mogli ločiti. Sledil je še prikaz in prakticiranje tehnike oblikovanja in vlivanja v kalupe. Na koncu pa so spoznali še postopke sušenja in žganje. Razložila sta, da pred žganjem glinene izdelke sušijo, nekatere poslikajo in nato zložijo v peč. Enkrat žgane izdelke glazirajo in ponovno spečejo. Na koncu so si bili vsi udeleženci enotni, da »lončarjenje« ni tako preprosto kot se zdi na prvi pogled in da je potrebno zelo veliko prakse in ustvarjalnosti.

Lončarstvo je ena od tradicionalnih veščin, ki še vedno živi in ponovno pridobiva na popularnosti. Prav zato je pomembno, da se tudi otroci zavedajo pomembnosti ohranjanja tovrstne obrti ter da je tovrstno dejavnost potrebno ohranjati oz. oživljati tudi v prihodnje.

Center za podjetništvo in turizem Krško

 

ANKETA

Največ novih informacij izvem ...
 

IZ KNJIGE GOSTOV


Kontaktni podatki

Za vse dodatne informacije prosimo kontaktirajte nas:
Turistično društvo Lovrenc Raka
Raka 36 a, 8274 Raka
GSM Tel: 041 532 727
e-mail:  E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript
Website: http://www.tdlovrenc.com/