Raka, kot je morda še ne poznate

Kot otroci smo si večkrat želeli živeti v mestu, kjer je vse na dosegu roke. Sedaj ...

 

Glasilo TD Lovrenc Raka

Domov
USPEŠNO ZAKLJUČENA PRVA FAZA PROJEKTA »NAJBOLJŠE Z RAKE«

22.11.2013 

   

Konec oktobra se zaključuje prva faza projekta Najboljše z Rake, pri katerem so regijski partnerji Turistično društvo Lovrenc Raka, Centrom za podjetništvo in turizem Krško, Seles d.o.o. ter Društvom za trajnostni razvoj Terra Vera uspešno izvedli predvidene aktivnosti.  

V Posavju se že dolgo kažejo potrebe po povezovanju in sodelovanju ponudnikov turističnih in gostinskih storitev, lokalnih pridelovalcev hrane, izdelovalcev rokodelskih izdelkov. Prav to pa je namen projekta Najboljše z Rake, pri katerem se oblikujejo novi načini sodelovanja in skupnega promoviranja, obenem pa bo zagotovljena skupna infrastruktura.

Aktivnosti

Projekt je zasnovan od spodaj navzgor, glede na potrebe in pobude prebivalcev. Splošni cilj projekta je »Dvigniti dodano vrednost lokalnim proizvodom in storitvam«. V okviru tega je poseben poudarek namenjen vzpodbujanju lokalne pridelave hrane, povezovanju in sodelovanju ponudnikov lokalnih pridelovalcev čebule in drugih pridelkov in izdelkov, ponudnikov turističnih in gostinskih storitev.

Projektne aktivnosti, sicer razporejene v dveh fazah, so se začele odvijati marca letos, zaključile pa se bodo do septembra 2014. Prva faza projekta pa se zaključuje konec novembra 2013. V 1. fazi v sklopu projekta so potekali:

- Animiranje lokalnega prebivalstva s forumi, raziskovalnim taborom o raški kulinariki, inividualnimi  svetovanji, s svetovanji s področja kmetijstva, z lončarsko delavnico
– organizirane so bile tri strokovne delavnice na temo kolobarjenja, priprave tal, sajenja ter      tehnologije pridelave, priprave na trg, priložnosti in registracija dopolnilne dejavnosti
– izvedena je kulinarična delavnica s poudarkom na raški čebuli
– urejen razstavni prostor in prostor za delavnice za izvajanje kulinaričnih delavnic z  namenom medgeneracijskega druženja.

Predvsem narašča zanimanje za čebulo, ki na Raki že leta zelo dobro uspeva in predstavlja lokalno posebnost. Tu so se v povezavi s čebulo razvili in obdržali mnogi običaji, navade, reki, tradicionalne jedi, ki jih je potrebno ohranjati oz oživljati tudi v prihodnje.

 

 

Specifični cilji projekta so med drugim:

-        Razviti novo prodajno pot pod enotno blagovno znamko

-        Povezati lokalne pridelovalce oz./ in izdelovalce ter vzpostavljeno neformalno Združenje ponudnikov Najboljše z Rake

-        Razviti nove kakovostne pridelke in izdelke

-        Z urejeno infrastrukturo in promocijo dvigniti prepoznavnost in obseg prodaje pri ponudnikih

-        Z izobraževanjem zagotoviti kakovostne lokalne pridelke, izdelke

Projekt je zasnovan trajnostno, vključenost  lokalnih zainteresiranih strani v razvoj projekta krepi njihovo zavezanost lokalnemu razvoju območja in lokalni identiteti. Trajnost projekta bo izražena z možnostjo vključevanja novih ponudnikov pridelkov, izdelkov v model poslovanja ter spremenjeni miselnosti kupcev, da je domače boljše, bolj zdravo.

Večje zavedanje o pomenu lokalno pridelane hrane ima številne pozitivne učinke tako na potrošnike, ki lahko tako uživajo kakovostnejšo hrano, kot tudi na kmete, ki se trudijo vzgajati zdravo zelenjavo in sadje, predelovalce, ki ohranjajo stare poznane recepture.

Ob zaključku prve faze se partnerji zahvaljujejo vsem, ki so sodelovali in v bodoče vabijo vse zainteresirane, da se jim pridružijo.

Več informacij o projektu dobite pri Turističnem društvu Lovrenc Raka (tel. št. 041 532 727).

 

ANKETA

Največ novih informacij izvem ...
 

IZ KNJIGE GOSTOV


Kontaktni podatki

Za vse dodatne informacije prosimo kontaktirajte nas:
Turistično društvo Lovrenc Raka
Raka 36 a, 8274 Raka
GSM Tel: 041 532 727
e-mail:  E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript
Website: http://www.tdlovrenc.com/