Raka, kot je morda še ne poznate

Kot otroci smo si večkrat želeli živeti v mestu, kjer je vse na dosegu roke. Sedaj ...

 

Glasilo TD Lovrenc Raka

Domov arrow Novice arrow USPEŠNO ZAKLJUČENA DRUGA FAZA PROJEKTA »NAJBOLJŠE Z RAKE«
USPEŠNO ZAKLJUČENA DRUGA FAZA PROJEKTA »NAJBOLJŠE Z RAKE«

12.9.2014   

   

USPEŠNO ZAKLJUČENA DRUGA FAZA PROJEKTA »NAJBOLJŠE Z RAKE«
 
V Posavju se že dolgo kažejo potrebe po povezovanju in sodelovanju ponudnikov turističnih in gostinskih storitev, lokalnih pridelovalcev hrane, izdelovalcev rokodelskih izdelkov. Na 4. javni poziv LAS Posavje za nabor projektov, upravičenih do nepovratnih sredstev LEADER iz kvote za leta 2011, 2012 in 2013, je Turistično društvo Lovrenc Raka kot vodilni partner skupaj s Centrom za podjetništvo in turizem Krško, Seles d. o. o. in Društvom za trajnostni razvoj Terra vera uspešno prijavil in izvedel projekt Najboljše z Rake, z akronimom Raška č’bula. 

Inovativnost projekta Najboljše z Rake je na prepoznavanju avtohtonosti raške čebule, značilne za projektno območje, v spodbujanju njene proizvodnje in rabe v gostinskoturistični ponudbi območja. Skozi programe usposabljanj in strokovno ekskurzijo so se prebivalci območja podučili o možnostih in načinih pridelave zelenjave, predvsem raške č'bule, pridelava katere omogoča razvoj novih delovnih mest na kmetiji, v gostinstvu in turizmu pa je osnova za razvoj novega turističnega produkta. Lokalni pridelovalci in rokodelci so se povezali v Združenje Najboljše z Rake in bodo v novo opremljenem razstavnoprodajnem prostoru skozi skupno blagovno znamko Najboljše z Rake promovirali kmetijske pridelke in rokodelske izdelke. 

Projektne aktivnosti, sicer razporejene v dveh fazah, so se začele odvijati marca 2013, delavnice na temo kolobarjenja, priprave tal, sajenja ter tehnologije pridelave, realizirana je bila tudi strokovna ekskurzija z ogledom dobre prakse. Prav tako sta se na Raki uredila razstavo-prodajni prostor in prostor za izvajanje kulinaričnih delavnic. V 2. fazi je bila tu že izvedena kulinarična delavnica s priznano nutricistko in je temeljila na pomenu lokalno pridelane hrane, njenem doprinosu k zdravemu načinu življenja ter pripravi sezonskih jedi s poudarkom na raški č'buli. Kot rezultat prizadevanja vseh partnerjev, se je oblikovala tudi brošura, v kateri je glavni poudarek na ponudbi domačinov, ki pridelujejo in izdelujejo raznovrstne domače dobrote in izdelke pod kolektivno blagovno znamko »Najboljše z Rake«, s katero bo dosežena večja turistična in kulinarična prepoznavnost kraja. Da pa bo raška č'bula dobro uspevala, so bile oblikovane tudi strokovne podlage, ki bodo pridelovalcem v pomoč pri pridelavi. 

Projekt za obuditev in promocijo raške č’bule je uspel povezati skupnost, ji dati nov zalet in okrepiti lokalno identiteto. Ob pogledu na značilen rdeč plod se v prebivalcih Rake in okolice prebudijo spomini na čas, ko je čebula, spletena v kite, visela na lesenih vratih sleherne kmetije. Mnogi so se prav iz nostalgije lotili zbiranja in izmenjave starih semen čebule. Prebivalci Rake se spominjajo: Včasih so imeli kmetje navado čebulo vzdrževati, zbirali so semena in jih naslednje leto sejali. Na vsaki domačiji so imeli lastna semena in zanje skrbeli. Kasneje se je to prekinilo in so dolga leta kupovali seme v trgovinah. Zdaj pa se spet veliko pozornosti posveča ohranjanju semen. Pri tem je v prvi vrsti pomembno povezovanje in sodelovanje domačinov, ljudi z bogatimi življenjskimi izkušnjami, ki se vračajo k naravi.

Čebula je že od nekdaj močno zastopana v raški kulinariki. Otroštvo domačinov diši po preprostih jedeh, po koruznih in ajdovih žgancih, zabeljenih z ocvirki ali s praženo čebulo, preprostih enolončnicah, pozimi zavitkih iz kislega zelja in čebule, včasih pa so čebuli dodali domačo slanino ali svež sir, za zajtrk so jedli jajca na praženi čebuli. Čebula je bila tudi stalnica vsakdanjih jedi, delavskih malic. Kmetje so se dobro zavedali tudi njenega dobrodejnega učinka na imunski sistem in antiseptičnega delovanja, zato je imela veliko vlogo v ljudskem zdravilstvu. Bila je zanesljivo zdravilo za ture, ognojke, prehladne in pljučne bolezni. Poleg tega je imela vidno vlogo tudi v kozmetiki. Znani so bili raški č'bularji in č'bularke, ki so svoj značilni pridelek prodajali na mnogih sejmih, od Novega mesta, Šentjerneja, Kostanjevice na Krki, Krškega in Brežic pa vse do Zagreba. 

Razlogov je torej več kot dovolj, da so na Raki začeli razmišljati o obuditvi pojma raške č’bule. Zato lahko upamo, da bo raška č'bula premagala točo, ledene vetrove, sušo in druge vremenske neprilike, ki zaznamujejo obdobje podnebnih sprememb, in postala odporna, kot je nekdaj bila. 

Več informacij o projektu dobite pri Turističnem društvu Lovrenc Raka (tel. št. 041 532 727). 
 

ANKETA

Največ novih informacij izvem ...
 

IZ KNJIGE GOSTOV


Kontaktni podatki

Za vse dodatne informacije prosimo kontaktirajte nas:
Turistično društvo Lovrenc Raka
Raka 36 a, 8274 Raka
GSM Tel: 041 532 727
e-mail:  E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript
Website: http://www.tdlovrenc.com/