Raka, kot je morda še ne poznate

Kot otroci smo si večkrat želeli živeti v mestu, kjer je vse na dosegu roke. Sedaj ...

 

Glasilo TD Lovrenc Raka

SRAMOTILNI STEBER
ImageKot otroci smo si večkrat želeli živeti v mestu, kjer je vse na dosegu roke. Sedaj, ko smo že malo zrasli, nas misel na življenje v mestu kar malo odvrne, saj ni ne do enega ne do drugega daleč, še vedno pa se raje zbujamo ob glasbi narave kot ob glasbi prometa. Da smo doma v lepih krajih se torej strinjamo. Toda ali vemo, da ima Raka in njena širša okolica tudi kulturne, zgodovinske in druge posebnosti, ki jih sami skoraj ne poznamo, so pa zanje že slišali drugod po Sloveniji in izven nje? V tokratni številki glasila vam kot eno izmed takih posebnosti predstavljamo sramotilni steber. Najprej leseni, nato pa kamniti stebri so se v zahodni Evropi pojavili med 12. in 13. stoletjem, pri nas pa malo kasneje, od druge polovice 15. stoletja dalje. Po naročilu zemljiških gospodov so jih postavili na trge, kjer se je običajno zbralo največ ljudi. Uvedli so jih za kaznovanje za zagrešene tatvine, krivolove ali raubšice, prešuštva in druge prestopke. Zločincem in prestopnikom, ki jih je doletela kazen na sramotilnem stebru, so okrog vratu navezali tablico z navedenim popisom zločinov ter jih privezali na steber. Mimoidoči so kaznovanega zasmehovali, zmerjali, pljuvali in kamenjali. Največkrat so se kazni izvajale ob nedeljah, ko so ljudje hodili k maši. Kaznjenci so bili lahko na kamen privezani tudi več dni. Kljub krutemu načinu kaznovanje naj ne bi bilo pogojeno s fizičnim znašanjem, seveda pa so se dogajale tudi izjeme.

Na Raki je kazni na sramotilnem stebru zahtevala grofica Barbara Bela, ki je nanj dala privezati neposlušne podložnike. Kamniti steber ob poti, ki vodi v grad, stoji na tem istem mestu že nekaj sto let in je, kdo bi mislil, le še eden izmed redkih, ki so se ohranili v Sloveniji. Najdemo jih še v nam najbližji Brestanici, kjer vsako leto v času Petrovega sejma uprizorijo kaznovanje prestopnikov,  na Ptuju, v Predgradu, Motniku, Pilštanju, Lembergu, Radovljici, Piranu, Negovi, Rečici ob Savinji, Podsredi in še v nekaterih drugih krajih.

Uprizarjanje starih načinov kaznovanja v Brestanici ni zgolj naključje, temveč nekakšno nadaljevanje sedaj že malo pozabljenih prireditev, imenovanih PRANGERIJADE, kjer so se še ne dolgo tega vsako leto zbirala turistična in kulturna društva krajev s sramotilnim stebrom in obujala preteklost.
Glede na to, da so po navedbah sramotilni stebri vsaj pri nas le še redki ostanki preteklosti, bi lahko podobne prireditve, kot je Prangerijada, poskušali izvesti tudi pri nas. Le najti bi bilo treba prave ljudi, ki bi imeli voljo to pripraviti.
 

ANKETA

Največ novih informacij izvem ...
 

IZ KNJIGE GOSTOV


Kontaktni podatki

Za vse dodatne informacije prosimo kontaktirajte nas:
Turistično društvo Lovrenc Raka
Raka 36 a, 8274 Raka
GSM Tel: 041 532 727
e-mail:  E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript
Website: http://www.tdlovrenc.com/