Raka, kot je morda še ne poznate

Kot otroci smo si večkrat želeli živeti v mestu, kjer je vse na dosegu roke. Sedaj ...

 

Glasilo TD Lovrenc Raka

ČEBELAR ALI LEGAT

Čebélar ali legát (znanstveno ime Merops apiaster) je vrsta ptic iz družine legatov (Meropidae), ena od najlepše obarvanih ptic, ki živijo v Sloveniji. Jje ptica selivka in je strogo zavarovana. Ime tega posebneža izvira iz načina njegove prehrane, saj jé divje čebele in druge velike žuželke, ki jih z neverjetno spretnostjo in hitrostjo lovi v zraku. Legat je velik od 27 do 29 cm, razpon kril pa meri od 44 do 49 cm.

Čebelar se razmnožuje v širšem pasu Sredozemlja, v nekaterih predelih južne Evrope, severne Afrike in zahodne Azije. Kot tipična selivka preživi zimo v tropski Afriki (evropske ptice) ali v severozahodni in južni Indiji in Šrilanki (azijske ptice). Pojavlja se tudi v severnejših delih svojega gnezditvenega območja; občasno gnezdi tudi v severozahodni Evropi.

Ta ptica čudovitih barv pa gnezdi  tudi v naši krajevni skupnosti. Možno ga je videti v peskokopu Ravno pri Gmajni. Sicer pa čebélar v Sloveniji gnezdi še na obrežju reke Reke, v peščenih stenah Bizeljskega, ob reki Muri, na Goričkem,  vzhodnem delu Krakovskega gozda, posamezni pari gnezdijo tudi v peščenih sipinah gramoznic v Vrbini pri Brežicah.

Bizeljsko je bilo dolga leta edino pribežališče v Sloveniji. Po pripovedovanju domačinov, gnezdijo čebélar tam že od leta 1984, ko naj bi v posameznih letih gnezdilo okoli 50 parov.

V naše kraje pridejo čebelarji okoli 10. maja. Do konca meseca izkopljejo v stene 1-2 m dolge gnezdilne rove, dostikrat pa se vračajo tudi v stare gnezdilne rove. Pogosto začne par kopati več rovov, konča pa samo enega. V juniju pričnejo z valjenjem (4-7 jajc), ki traja 24 dni, čemur sledi intenzivno hranjenje mladičev. To obdobje je najbolj primerno za opazovanje, zlasti ob vročih in soparnih dnevih, ko oba starša neprestano prinašata mladičem v kljunih hrano.

Vmesecu avgustu zapustijo peskokop in odletijo proti ekvatorialni in južni Afriki, kjer prezimijo.

Če bi radi čebélarja videli v živo, se boste morali v peskokop Ravno odpraviti s dobršno mero potrpežljivosti in dovolj spočiti, saj bo le vaše bistro oko opazilo našega sokrajana. Si pa ljubitelji narave in vsega lepega ter posebnega, kar ponuja močno želimo, da tega »častnega krajana« naše krajevne skupnosti pustimo živeti v okolju, ki mu je ljubo in ga ne vznemirjamo po nepotrebnem. Kot vemo, se zavoljo neugodnih sosedov lahko še tako potrpežljivo bitje kmalu poišče drugo prebivališče. Kot zanimivost lahko dodam, da se je leta 2006 čebélar naselil v peskokopu kremenčevega peska v Župjeku na Bizeljskem. Da bi opazovalci čim manj vznemirjali te redke ptice, je na primerni razdalji od gnezdilne stene postavljena zaprta opazovalnica, tik pred njo pa je postavljena pojasnjevalna tabla. Za opazovanje je priporočljiv daljnogled ali teleskop. 

 

ANKETA

Največ novih informacij izvem ...
 

IZ KNJIGE GOSTOV


Kontaktni podatki

Za vse dodatne informacije prosimo kontaktirajte nas:
Turistično društvo Lovrenc Raka
Raka 36 a, 8274 Raka
GSM Tel: 041 532 727
e-mail:  E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript
Website: http://www.tdlovrenc.com/