Raka, kot je morda še ne poznate

Kot otroci smo si večkrat želeli živeti v mestu, kjer je vse na dosegu roke. Sedaj ...

 

Glasilo TD Lovrenc Raka

Domov arrow Novice arrow TRGATEV PO STAREM OBIČAJU
TRGATEV PO STAREM OBIČAJU

10. oktober 2009

ImageBolj kot je jesensko sonce grelo grozdje, lepša je bila trgatev, so pravili naši dedje. Nekoč je trgatev veljala za pravi slovenski praznik, ki se ga je veselilo staro in mlado. Danes pa trgatev za mlade nima več takšnega pomena, kot ga je imela nekoč, a še vedno so jeseni vinogradi polni veselih trgačev grozdja. Še vedno namreč drži pregovor, da gospodar velja toliko, kolikor pridelka pospravi v klet, zato vsak vinogradnik, ki dá kaj nase, skuša vse leto delati tako, da bi bila letina kar najboljša.

Ker si člani društva prizadevamo ohranjati stare običaje, smo trgatev prikazali na star način.

ImageVsi trgači, brentar in prešarji (tisti, ki stiskajo grozdje) smo se v zgodnjih dopoldanskih urah zbrali pri zidanici predsednika društva Alojza Kerina. Kot se za trgatev spodobi, nam je gospodar po običaju najprej ponudil v žganje namočena domača zdravila.

 


ImageNato nam je razdelil delo. Danica, Jana, Nuša, Franja in Adelita, smo uživale ob trganju grozdja, ki smo ga dajale v lesene škafe, Andrej pa je nosil brento. Pri tem opravilu je uporabljal posebno palico, ki si jo je označil z datumom in letnico, ter s svojim imenom in priimkom. Palica ima pri tem običaju dvojno vlogo: brentarju pomaga pri hoji po strmem vinogradu, obenem pa brentar na njej z zarezami označuje, koliko brent grozdja je odnesel v zidanico. Tako gospodar vsak trenutek ve, koliko so trgači natrgali.

Prikazali smo, kako se grozdje zmelje s starim lesenim mlinom ter kako se s tropinami napolni staro leseno prešo, ki krasi dvorišče gospodarjeve zidanice.

 

 

ImageTo so nazorno prikazali gospodar Alojz, Igor in Andrej. Ponavadi preša gospodar, obenem pa nadzira mletje grozdja ter poskrbi da je v kleti vedno red.

Včasih so morale biti tropine jagod povsem suhe, kar je na koncu gospodar preveril s svečo in če so zagorele je pomenilo, da so suhe, da nimajo več mošta in s tem se je prešanje lahko končalo.

 

ImageKot se za tak običaj spodobi smo trgatev zaključili z »likofom«, kjer ni manjkalo domačih tradicionalnih dobrot, katere smo poplaknili z najboljšim vinom lanskega leta.

 

 

 

Utrinke prikaza tega običaja pa si poglejte v galeriji slik.

 

ANKETA

Največ novih informacij izvem ...
 

IZ KNJIGE GOSTOV


Kontaktni podatki

Za vse dodatne informacije prosimo kontaktirajte nas:
Turistično društvo Lovrenc Raka
Raka 36 a, 8274 Raka
GSM Tel: 041 532 727
e-mail:  E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript
Website: http://www.tdlovrenc.com/